fallback

Русия срещу Украйна: Война на дронове и пестене на скъпи ракети

Бойните действия се активизират

23.07.2024 | 08:37 Автор: Толя Стоянова

Руснаците подобряват уменията си на бойното поле. Дронове камикадзе свалят противници във въздуха, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Изглежда операторите успяват да прихванат други дронове и особено по-бавните и по-големи далекобойни дронове, които Украйна използва за удари по територията на Русия.

Операторите на дронове усвояват нови методи

Украинските военни също успяват да блокират руските дронове с по-голям обсег на действие. Главнокомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирский съобщи, че операторите на дронове усвояват нови методи и вече използват само малките дронове камикадзе и средствата за електронна борба, за да унищожат дроновете, с които Русия обстрелва територията на Украйна. Така се пестят скъпите и дефицитни ракети за системите за ПВО.

Министерството на отбраната на Русия информира за по-масирана атака с дронове по Крим - унищожени са 21 безпилотни летателни апарата над полуострова и Черно море, както и два над Брянска и два над Белгородска област в Русия. Институцията не дава повече подробности за щети.

Бойните действия се активизират

Данните показват активизиране на бойните действия около Часов Яр в Краматорско направление, където има регистрирани 28 атаки. Основно боевете се водят около Хрихоривка, Калинивка, Била Хора, Андриевка и Клищиевка. Най-интензивни обаче остават битките в Покровското направление - основно около Новоолександривка, Ню Йорк, Новоселивка Перша, Иванивка, Прогрес и Уманске има 38 сблъсъка, като към 22:00 часа украинците са отблъснали 29 от тях.

Руснаците продължават настъплението си и в Торецка област, където има регистрирани 15 сблъсъка - към Торецк, Зализное и Пивничне. Към Харковска област се насочват резерви, но ВСУ отчита осем неуспешни опита за връщане на позиции около Вовчанск и Хлибоке. Руски военни кореспонденти съобщават за натиск към Старица (на север от Харков) и за ожесточени битки във Вовчанск.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback