Русия срещу Украйна: Война на дронове и пестене на скъпи ракети

Бойните действия се активизират

23.07.2024 | 08:37 Редактор: Толя Стоянова
Операторите на дронове усвояват нови методи.

Руснаците подобряват уменията си на бойното поле. Дронове камикадзе свалят противници във въздуха, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Изглежда операторите успяват да прихванат други дронове и особено по-бавните и по-големи далекобойни дронове, които Украйна използва за удари по територията на Русия.

Операторите на дронове усвояват нови методи

Украинските военни също успяват да блокират руските дронове с по-голям обсег на действие. Главнокомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирский съобщи, че операторите на дронове усвояват нови методи и вече използват само малките дронове камикадзе и средствата за електронна борба, за да унищожат дроновете, с които Русия обстрелва територията на Украйна. Така се пестят скъпите и дефицитни ракети за системите за ПВО.

Министерството на отбраната на Русия информира за по-масирана атака с дронове по Крим - унищожени са 21 безпилотни летателни апарата над полуострова и Черно море, както и два над Брянска и два над Белгородска област в Русия. Институцията не дава повече подробности за щети.

Бойните действия се активизират

Данните показват активизиране на бойните действия около Часов Яр в Краматорско направление, където има регистрирани 28 атаки. Основно боевете се водят около Хрихоривка, Калинивка, Била Хора, Андриевка и Клищиевка. Най-интензивни обаче остават битките в Покровското направление - основно около Новоолександривка, Ню Йорк, Новоселивка Перша, Иванивка, Прогрес и Уманске има 38 сблъсъка, като към 22:00 часа украинците са отблъснали 29 от тях.

Руснаците продължават настъплението си и в Торецка област, където има регистрирани 15 сблъсъка - към Торецк, Зализное и Пивничне. Към Харковска област се насочват резерви, но ВСУ отчита осем неуспешни опита за връщане на позиции около Вовчанск и Хлибоке. Руски военни кореспонденти съобщават за натиск към Старица (на север от Харков) и за ожесточени битки във Вовчанск.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС