Защо САЩ назначиха Александър Касаноф за специален пратеник на Балканите

Той заема мястото на скандалния Габриел Ескобар

23.07.2024 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Касаноф е заместник-помощник-секретар за Западните Балкани

Александър Касаноф бе назначен от Държавния департамент като специален пратеник на САЩ за Западните Балкани. Той е заместник-помощник-секретар за Западните Балкани, отговарящ за пресата и публичната дипломация в Бюрото по европейски и евразийски въпроси, се казва в официалното съобщение на Държавния департамент.

Преди това Касаноф е работил като изпълнителен помощник на бившия заместник-министър по политическите въпроси Виктория Нюланд и на изпълняващия длъжността заместник-министър по политическите въпроси Джон Бас. 

"Саша" Касаноф заема мястото на скандалния Габриел Ескобар, който бе освободен от поста след мащабно разследване на "Фронтлайнър" през месец март. В разследването бяха описани детайлно финансовите връзки между семейството на Ескобар и сръбски правителствени органи, което предполага компрометиране на неговия неутралитет в чувствителния диалог между Косово и Сърбия.

От документите стана ясно, че има финансови връзки между съпругата (сръбкиня) на Ескобар и Министерството на външните работи на Сърбия. "Фронтлайнър" разкри и договор между правната фирма McGinnis Lochridge LLP и правителството на Република Сръбска от 23 декември 2019 г., начело с проруския президент Милорад Додик, пише БГНЕС.

Този договор предвижда месечни плащания в размер на 80 000 долара на адвокатската кантора за консултиране и представляване на Република Сръбска по международни правни въпроси. Документът показва предполагаема семейна връзка между Мануел Ескобар, съдружник в кантората, и Габриел Ескобар.

Снимка: БГНЕС