fallback

Пожарът в Гърция бушува неконтролируемо до границата ни

Има вероятност огънят да стигне до Драма

22.07.2024 | 09:51 Автор: Толя Стоянова

Пожарът, който избухна в планината Орвилос до град Серес край българската граница, все още не е овладян. Огънят бушува неконтролируемо вече трети ден. В Aхладохори в изявление властите призоваха жителите да изхвърлят оборудването, което имат, за да създадат пожарни зони в случай, че фронтът на огъня наближи селото, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Тези жителите на Ахладохори, които разполагат с тежкотоварни автомобили като трактори, багери с турбини и плугове, да сигнализират на посочените телефони, за да сме максимално подготвени в случай, че огънят стигне до равнината на Ахладохори за помощ при гасенето на пожара", гласи съобщението.

"Пожарът, който избухна поради мълния вечерта в четвъртък на 18 юли в недостъпна зона над Ахладохори, бушува неконтролируемо, тъй като в района има минни полета и не могат да се правят опити за наземни атаки от съображения за сигурност. Спуснатите от петък сутринта летателни апарати не са успели да овладеят огъня. Община Синтики разположи всички средства за противопожарна защита (тежки превозни средства, цистерни с вода), за да избегне разпространението в жилищните райони на Каридохори и Ахладохори. Има и комуникация с кмета на Като Неврокопи за по-добър резултат! Действията се координират от противопожарната служба, която полага свръхчовешки усилия за ограничаване на пожара", написа кметът на Ахладохори Синтики Йоргос Тациос в публикация в социалните мрежи.

Той поддържа връзка с кмета на Като Неврокопи, тъй като има вероятност огънят да стигне до Драма. Със своето съобщение Културната асоциация на Каридохори "Агиос Атанасиос" подчертава, че е на разположение на пожарната, на общността и на доброволците, ако е необходима вода и всякакви материали, които да се използват за гасене на пожара.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback