fallback

Халкидики страда от сериозен недостиг на вода в разгара на туристическия сезон

Властите обмислят налагането на глоби на тези, които я използват за напояване

22.07.2024 | 07:31 Автор: Вяра Димова

Халкидики е изправен пред сериозни проблеми с недостига на вода, особено в разгара на туристическия сезон, което е тежък удар върху туризма на регион, който е оживен от туристи от Балканите през този период. Всеки ден изглежда по-лош от предишния за бизнеса, както и за жителите и посетителите на района, които изразиха разочарованието си от многократните прекъсвания на водата през деня това лято, в резултат на което ежедневието им се превръща в мъчение, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Това обаче не е ново явление. Подобни проблеми се регистрират всяка година на Халкидики и се дължат основно на факта, че в района не е имало нито един инфраструктурен проект от десетилетия. Проблемната ситуация се влоши още повече тази година, тъй като валежите бяха минимални, а докладите за щетите, които се разпространяват от време на време, са само "завеса", която прикрива един вечен проблем.

Особено в първия ръкав на Халкидики и районите на община Касандра, които разчитат предимно на туризъм, започнаха да виждат туристи, които напускат. Бизнеси като ресторанти, кафенета, барове и хотели, които нямат собствени резервоари, изглеждат обречени.

Щетите за икономиката на региона са не само незначителни, но и в здравния сектор рисковете, пред които е изправен, са многобройни, тъй като минималните часове водоснабдяване на ден - дори за около месец, не са достатъчни за нуждите на хилядите хора, които са там.

"Стигнахме до гранична ситуация", казват от община Касандра.

Според администрацията на общината обаче проблемът се задълбочава, защото собствениците на предимно селски къщи злоупотребяват с поливането на градините си и въпреки че е известен проблемът, който тормози района всяко лято, те използват за напояване вода, предназначена предимно за домашна употреба.

Според кмета Анастасия Халкия, за да се обслужват селищата Пефкохори, Ханиотис и Палиури, вода се транспортира от Каландра и Касандрино, като по този начин постоянните жители се лишават от водни количества.

Попитана за оплакванията на някои жители, че проблемът е от използването на вода за басейни в къщи и предимно в хотели, кметът заяви, че резервоарите на басейните се пълнят еднократно в началото на сезона. Според Халкия сериозно се обмисля възможността за налагане на глоби на тези, които използват вода за битови нужди за напояване, което ще бъде тежко за виновните.

"В противен случай може да продължим с частично спиране на водата за няколко часа на район, за да нямаме допълнителни проблеми", посочи кметът.

Всъщност, когато се монтират умни водомери, както подчерта тя, спирането на водата ще бъде по-лесен метод. За да реши проблемът с водоснабдяването, община Касандра се включи в програма от 70 милиона евро с финансиране от Европейския съюз и срок на завършване от три години, за да обслужва големите нужди от вода през летния сезон.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback