Джо Байдън се оттегля от надпреварата за САЩ под натиска на демократите

"Това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната", заяви американският президент

21.07.2024 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова
Той благодари на американския народ.

Джо Байдън се оттегля от президентската надпревара за САЩ. Това обяви самият той в социалната мрежа X.

"Това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната", заяви Байдън.

В последните седмици той беше подложен на силен натиск от демократите. А до президентските избори остават 4 месеца.

"Вярвам, че е най-добре да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си", допълни Байдън.

"Америка има най-силната икономика в света"

Американският държавен глава благодари на вицепрезидента Камала Харис, като подчерта, че тя е изключителен човек.

"През последните три години и половина постигнахме голям напредък като нация. Днес Америка има най-силната икономика в света. Направихме исторически инвестиции във възстановяването на нашата нация, в намаляването на разходите за лекарства с рецепта за възрастните хора и в разширяването на достъпното здравеопазване за рекорден брой американци. Осигурихме критично необходимите грижи за един милион ветерани, изложени на въздействието на токсични вещества. Приехме първия закон за безопасност на оръжията от 30 години насам", похвали се той.

"Назначихме първата афроамериканка за член на Върховния съд. И приехме най-значимото законодателство в областта на климата в историята на света. Никога Америка не е била в по-добра позиция за лидерство, отколкото днес. Знам, че нищо от това не би могло да бъде направено без вас, американския народ. Заедно преодоляхме пандемия, която се случва веднъж на век, и най-тежката икономическа криза след Голямата депресия. Защитихме и съхранихме нашата демокрация. И съживихме и укрепихме съюзите си по света", пише още той в X.

Обръщение към нацията

"По-късно тази седмица ще се обърна към нацията и ще разкажа по-подробно за решението ми. Засега ми позволете да изразя най-дълбоката си благодарност към всички, които работиха толкова усилено, за да бъда преизбран. Искам да благодаря на вицепрезидента Камала Харис за това, че беше изключителен партньор в цялата тази работа. И позволете ми да изразя искрената си благодарност към американския народ за вярата и доверието, които ми оказа", обясни Байдън.

Снимка: БГНЕС