Сеизмолози са загрижени за остров Крит

Районът е претърпял силни трусове в миналото

21.07.2024 | 11:35 Редактор: Деси Николова
Земетресение разклати остров Крит.

Земетресение с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на гръцкия остров Крит в 07:01 часа местно време, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Професорът по динамична тектоника, приложна геология и управление на природни бедствия на EKPA, Ефтимиос Лекас коментира състоянието в региона..

"Магнитудът на земетресението беше 5,3 по Рихтер, в морската зона югозападно от Палеохора, доста далеч от сушата. Земетресението беше усетено в района и в общи линии е продължение на известна засилена сеизмичност, която имахме през предходните 24 часа в района. Това е област, която е доста активна, тектонична и е предизвиквала големи земетресения в миналото, но всъщност е твърде далеч от сушата, за да предизвика някакви ефекти. Така че имаме много място за големи земетресения, за да започнем да се тревожим за това конкретно събитие", каза професорът.

По негови думи регионът е в състояние на вълнение, и тепърва ще видим как ще се развие в следващия период от време. 

"Все още не знаем дали това е основното земетресение, защото е твърде рано да се каже как ще се развие последователността. Това е земетресение, което теоретично може да се счита за голямо земетресение, но все още имаме някои резерви, трябва да видим останалите данни, за да можем да сме по-сигурни за хода и развитието на сеизмичната активност", каза още Лекас.

Снимка: БГНЕС