fallback

Горските пожари в Гърция: Над 30 овладени, 14 продължават да бушуват

Пожарната призовава всички граждани да бъдат особено внимателни

21.07.2024 | 09:03 Автор: Деси Николова

По данни на противопожарната служба от 45 агро-лесовъдни пожара 31 са изгасени незабавно, в начален стадий, а с 14 от тях противопожарните сили все още се справят, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пожарът, избухнал в агролесовъдна зона във Филипиада на Превеза, е без активен фронт, докато пожарът, възникнал в ниска растителност в Панагия Стира на Евия, е овладян.

Горски пожар е възникнал вечерта в Ахладохори, Серес. По информация на пожарната пожарът е в посока гръцко-българската граница, като няма застрашени населени места. На място действат наземни и военновъздушни сили.

Относно останалите пожари, възникнали вчера в цялата страна, източници от Гражданска защита посочват, че:

  • Пожарът избухнал  в 04:17  в агролесовъдна зона в района на Метаморфоси, Месиния. Пожарът е овладян за 3 часа, а на мястото на инцидента работят 55 пожарникари, 2 групи пешеходци, 19 автомобила, 4 самолета и 2 хеликоптера. В 06:43 ч. е издадено информационно съобщение от тел. 112 за готовност в района на Метаморфоси Пилос. Те поддържат OTA на водни тела.
  • Пожарът избухнал вчера  в 13:29 в агролесовъдна зона в района на Триантафилия в Серес. Пожарът е овладян за 1 час, а за гасенето му работят 20 пожарникари, 10 автомобила, 2 самолета и 2 хеликоптера. Отбелязва се, че в 14:00 часа е издадено информационно съобщение от 112 за готовност в района на Триантафилия на Серес. Те поддържат местни водни обекти и проектни машини.
  • Пожарът избухнал вчера  на 15:07 в агролесовъдна зона в Тива, в района на Неохораки. Пожарът е овладян за 40 минути, а на мястото работят 26 пожарникари, 1 група пешеходци, 8 автомобила, 2 самолета и 1 хеликоптер. Те поддържат OTA на водни тела.
  • Пожарът избухнал вчера  в 15:19 в горска местност в Сидирокастро на Серес. Пожарът е овладян за 2 часа, а на мястото работят 16 пожарникари, 8 автомобила и 3 хеликоптера.
  • Пожарът избухнал в 15:54  вчера в агролесовъдна зона във Филипиада, Превеза. Пожарът няма активен фронт и за гасенето му работят 30 пожарникари, 2 групи пешеходци, 9 автомобила и 5 самолета.
  • Пожарът избухнал вчера в 16:34 в ниска растителност в района на Панагия Стира на Евия. Пожарът е овладян за час, а на място работят 26 пожарникари, 1 група пешеходци, 10 автомобила и 1 хеликоптер. Отбелязва се, че в 17:03 часа е подадено информационно съобщение от тел. 112 за готовност в района на Панагия Евия.

Освен това пожарът, избухнал по обяд в агролесовъдна зона в Триантафилия Серес, е частично овладян. Четиринадесет пожарникари със седем автомобила работят на мястото на инцидента, като са мобилизирани и въздушна техника за гасене на горски пожари, два противопожарни самолета и два хеликоптера. В същото време се използват проектни машини и общински водоноски.

Пожарът, който избухна на планината Пайко, в Пела, в сряда, е локализиран и малките пожари се гасят в изгорелия район.

От миналата сряда пожарът на връх Фалакро в Драма, близо до гръцко-българската граница, гори ниска растителност в недостъпен район. На мястото на инцидента работят 35 пожарникари с помощта на летателни апарати, три хеликоптера и два самолета.

Местните следствени служби, както и отделите на Дирекцията за борба с палежите (ДАБП) разследват причините за пожарите.

Пожарната призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и в случай на пожар, за собствената си безопасност, да следват стриктно инструкциите на компетентните органи.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback