fallback

Израел отговори на нападенията на хутите с въздушни удари

Хутите се заканиха на Израел след въздушни удари в пристанищния град Ходейда

20.07.2024 | 21:03 Автор: Деси Николова

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хутите. Свързаната с Иран групировка, която контролира голяма част от Йемен, се закани да си отмъсти.

Израелската армия обяви, че е поразила военни цели на хутите в района на пристанището на Ходейда в отговор на стотиците нападения, извършени срещу страната през последните месеци, предаде Ройтерс.

Израел е уведомил предварително своите съюзници

По-рано хутите обявиха, че израелски въздушни удари по петролни съоръжения са причинили неуточнен брой жертви.

Днешната атака изпраща послание, даде да се разбере израелският министър на отбраната Йоав Галант. Той отбеляза, че хутите са извършили срещу страната му над 200 нападения.

"Пожарът, който в момента гори в Ходейда, се вижда в Близкия изток и значението е ясно", подчерта Галант.

Той обърна внимание, че Израел е ударил хутите, след като те за първи път са причинили жертви в Израел.

Един човек бе убит, а четирима - ранени, при атака с ирански дрон с голям обсег в центъра на Тел Авив вчера рано сутринта. Хутите поеха отговорност за нападението, припомня Ройтерс.

Вчера Галант се зарече Израел да си отмъсти. Днес хутите на свой ред се заканиха да отговорят на ответните израелските удари, предаде Франс прес.

"Ционисткото образувание ще плати цена за поразяването на цивилни обекти и ние ще отговорим на ескалацията с ескалация", каза Мохамед ал Бухайти, член на политическото бюро на групировката, в своя акаунт в социалната мрежа X, предаде БТА.

Иран е заклет враг на Израел

След началото на войната в ивицата Газа, предизвикана от атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, хутите започнаха да извършват нападения срещу кораби в Червено море и района, както и да пускат дронове срещу Израел. Свързаната с Иран йеменска групировка обяви, че тези акции са в знак на солидарност с палестинците.

Военновъздушните сили на САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на хутите, но те не спряха да нападат кораби.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback