fallback

19-годишен французин бе осъден за заплахи свързани с Олимпиадата в Париж

Мъжът публикувал инструкции за изготвяне на бомби

20.07.2024 | 19:02 Автор: Деси Николова

Французин, за когото има подозрения, че е симпатизирал на неонацизма, беше осъден на две години затвор, след като отправил заплахи онлайн и бил заподозрян в подготвянето на план за посегателство срещу щафетата с олимпийския огън, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на властите.

В изявлението на парижката прокуратура се казва, че 19-годишният мъж е бил осъден по бързата процедура през нощта срещу петък по обвинения в публикуване на инструкции за изготвяне на бомби в социалните мрежи, публикации, подбуждащи към омраза и смъртни заплахи, както и публикации с лична информация, които излагат хората на риск.

"Френско арийско подразделение"

Мъжът – задържан в сряда сутрин в дома си в района на Елзас в Източна Франция, е ръководил група, наречена "Френско арийско подразделение", в платформата Telegram, се казва в изявлението.

Прокуратурата заяви, че предполагаемите му коментари, които са предизвикали проверката на отдела за борба с омразата онлайн, не са били насочени конкретно към Олимпийските игри в Париж, които започват с церемония по откриването в петък при засилени мерки за сигурност. 

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен заяви в сряда, че полицейската служба за борба с тероризма е задържала мъжа и че той е предполагаем симпатизант на неонацизма, заподозрян в "готовност да се намеси по време на етап, очевидно, от щафетата на олимпийския огън".

Щафетата е към края на пътуването си из Франция

Дарманен, който остава на поста си в министерството на вътрешните работи до сформирането на ново правителство след парламентарните избори по-рано този месец, заяви, че срещу заподозрения вече имало сигнал в полицията "за ултрадесни идеи, които могат да бъдат наречени неонацистки".

"Знаем, че е имал желание да извърши нападение срещу политически цели или хора с имигрантски произход", казва той, цитиран от БТА.

В дейността по сигурността на френската столица за първите Олимпийски игри там от един век насам участват близо 45 000 полицаи и жандармеристи, както и 10 000 военни, които патрулират по улиците на Париж и изпълняват други задачи, свързани със сигурността, отбелязва АП.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback