fallback

Германия бележи 80-годишнина от неуспешния атентат срещу Хитлер

Канцлерът на страната Олаф Шолц призова за защита на демокрацията

20.07.2024 | 18:00 Автор: Беатрис Младжова

Германия бележи 80-годишнина от неуспешния опит за атентат на полк. Щауфенберг и негови съмишленици срещу Адолф Хитлер. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията.

"Демокрацията зависи от неуморните усилия на всеки един гражданин срещу екстремизма. Това убеждение обединява и участниците в съпротивата в цялото им многообразие", каза днес германският канцлер Олаф Шолц.

"Макар че опитът за преврат на 20 юли 1944 г. се проваля, обединяващите цели на борците от съпротивата успяват. Германия днес е възстановила "величието на закона", подчерта Шолц.

"Те са вярвали във възможността да се възстанови върховенството на правото, както е било форумлирано в декларацията, която е трябвало да прочетат при идването им на власт.  Това е онази вяра, че е възможна и една друга Германия, която би разрушила националсоциализма на всяка цена", допълни канцлерът, цитиран от БНР.

В края на събитието канцлерът и федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер положиха венци в Мемориалния център на германската съпротива на мястото, където Щауфенберг и трима негови съратници са разстреляни.

На 20 юли 1944 г. група от съпротивата, ръководена от Щауфенберг, прави опит да убие Хитлер в щаба на фюрера в Източна Прусия. Опитът за покушение е неуспешен.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback