Европейският съюз налага мита на китайския биодизел

Заради несправедливи цени

20.07.2024 | 22:32 Редактор: Беатрис Младжова
Има опасения за по-евтини съставки в китайското гориво.

След разследване на Европейския съюз се предприемат мерки срещу вноса на китайски биодизел. ЕС е разследвал оплаквания, че потокът от възобновяемо гориво на несправедливи цени подбива цените на производителите в блока и вреди на работниците.

Европейската комисия ще наложи временни антидъмпингови мита върху вноса от Китай на биогорива в рамките на четири седмици в размер от 12,8% до 36,4%, се казва в изявление на Европейския съвет по биодизел, който се позовава на документ от регулаторните органи.

"Нашите европейски предприятия страдат от твърде дълго време под натиска на несправедливия китайски внос и ние сме много щастливи да видим, че Европейската комисия предприема действия", заяви президентът на EBB Дийкън Поснет.

Констатацията идва в момент, когато производителите на горива в ЕС се притесняват, че са подкопани от компании в Азия, които вероятно смесват горива с по-евтини съставки и след това ги етикетират погрешно, за да се възползват от стимулите, очертани от целите на 27-членния блок за възобновяема енергия. Подобни опасения се появиха и в САЩ, където бизнес групи настояват администрацията на Джо Байдън да увеличи налозите върху използваното китайско готварско олио, използвано за производство на нисковъглеродни горива.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС