fallback

Ердоган пристигна в Кипър за 50-ата годишнина от турската инвазия на острова

Турската страна определя случилото се като "Кипърска мирна операция"

20.07.2024 | 14:01 Автор: Искра Ангелова

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър. По повод събитията отпреди половин век, на острова пристигат турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

През 1974 г. кипърски гръцки националисти и тогавашната управляваща диктатура в Атина искат да обединят Кипър с Гърция, което води до военен преврат на острова. За да предотврати обединението с Гърция, Турция се намесва с военни сили. Оттогава островът е разделен.

Гръцката страна окачествява събитията отпреди половин век като инвазия на острова от турските сили, докато турската страна определя случилото се като "Кипърска мирна операция".

През 1983 година в северната част на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република , която и до днес е призната само от Турция. През 2004 година целият остров е приет в Европейския съюз като държава.  Де юре целият остров е член на ЕС оттогава, но правото на ЕС се прилага само в южната част, което означава, че островът е разделен. В т. нар. Севернокипърска турска република се провеждат много тържествени прояви.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback