fallback

Отменят още полети заради глобалния IT срив, пътници се чекират ръчно

Банки, супермаркети и други големи институции съобщават за компютърни проблеми

20.07.2024 | 08:45 Автор: Искра Ангелова

Очаква се забавянето и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи.

Проблем в актуализацията на компанията за киберсигурност "Крауд Страйк" прекъсна интернет връзката за мнозина по света, което доведе до стотици отменени полети и засегна дори болници.

Изпълнителният директор на "Крауд Страйк" Джордж Курц поднесе извинения за случилото се и предупреди, че ще отнеме "известно време", преди системите да бъдат напълно възстановени.

Редица летища във Великобритания като лондонските "Гетуик" и "Хийтроу", както и тези в Манчестър и Белфаст предупредиха пътниците в близките дни да проверяват за забавяния и отменени полети, преди да пътуват. Говорител на летището в Манчестър заяви, че чекирането и настаняването при пострадалите авиопревозвачи се извършва ръчно, което води до опашки.

Вчера 170 заминаващи полета бяха отменени на британските летища, а други закъсняха. Приблизително същия брой 171, които по разписание трябваше да кацнат в Обединеното кралство, също бяха анулирани в резултат на техническия проблем, a глобално са били отменени повече от 5000 полета. 

По целия свят банки, супермаркети и други големи институции съобщават за компютърни проблеми, прекъсващи услугите, докато много фирми не могат да приемат цифрови плащания или да получат достъп до ключови бази данни. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback