Семейството на Джо Байдън обсъжда оттеглянето му, но той обеща да остане в битката

"Заедно ще спечелим", заяви американският президент

20.07.2024 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова
Битката за Белия дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще остане в надпреварата за Белия дом. Така той се противопоставя на нарастващото недоволство в Демократическата партия.

"Залогът е голям и изборът е ясен. Заедно ще спечелим. Очаквам с нетърпение да се върна в предизборната кампания през следващата седмица", каза 81-годишният Байдън в изявление от дома си на плажа в Делауеър, където е изолиран заради положителна проба за Ковид-19.

Здравето на Байдън

"Политическото" здраве на Байдън обаче изглежда в далеч по-лошо състояние. Още десет демократи от Камарата на представителите и двама сенатори се присъединиха към списъка на хората, които публично го призоваха да се откаже от изборния сблъсък с Доналд Тръмп през ноември.

Катастрофалното представяне в дебата срещу Тръмп преди три седмици предизвика паника относно възрастта и здравето на Байдън. Повече от 30 демократи от Камарата на представителите и четирима сенатори вече го призоваха да се откаже.

Призив за оттегляне

Ключовият донор, инвеститорът от Силициевата долина Майкъл Мориц, също се присъедини към други поддръжници като актьора Джордж Клуни, които искат Байдън да отстъпи мястото си.

"За съжаление, президентът Байдън има избор - суета или добродетел", каза Мориц, цитиран от вестник "Ню Йорк Таймс" и БГНЕС.

Камала Харис

Ен Би Си съобщи, че част от семейството на Байдън е обсъждало по какъв начин може да стане излизането от кампанията му, въпреки че няма окончателно решение за подобна стъпка.

Вицепрезидентът Камала Харис, която е основен претендент да го наследи като кандидат за президент на Демократическата партия, ако Байдън наистина се откаже, е провела спешна среща с дарители на 19 юли.

Snimka: BGNES