Турските туристи предпочитат почивка в Гърция заради високите цени у дома

Пет топки сладолед в Чешме струват $30

19.07.2024 | 18:32 Редактор: Беатрис Младжова
Цените в ресторантите надхвърлят инфлацията

Намаляват клиентите в редица ресторанти във ваканционни дестинации на Турция заради високите цени. Много местни жители установяват, че е по-евтино да летуват в съседна Гърция, отколкото да останат и да се хранят в някои от собствените си световно известни курорти, пише Bloomberg.

Гневни граждани използваха социалните мрежи, за да споделят сметките си, включително еквивалента на 640 долара за храна и напитки за петима души в Бодрум и 30 долара за пет топки сладолед в Чешме. В същото време от средиземноморските гръцки острови, само на няколко километра разстояние, техни сънародници се похвалиха, че плащат по-малко от цените в родината си.

"Има огромна разлика между качеството на обслужването и на продукта, както и на цените тук и там", каза пенсионираният турски банкер Мурат Явуз, който редовно посещава Гърция.

Цени в ресторантите, надвишаващи инфлацията

Цените в ресторантите и хотелите са нараснали средно с 91% през юни спрямо година по-рано, надхвърляйки вече главозамайващата инфлация от 71,6%. Секторът съставлява една трета от икономиката на услугите, която централната банка определи като особен повод за безпокойство в борбата ѝ срещу рязкото повишаване на цените.

Бягството е подпомогнато от задействането на програма за бързо издаване на визи през март тази година като част от дипломатическо усилие за смекчаване на напрежението между двете страни, които са дългогодишни съперници. И турците не са единствените, които се стичат към гръцките острови. Там се стичат толкова много туристи от цял свят, че сега страната обмисля да наложи ограничения върху круизните кораби.

Действителният ефективен обменен курс на лирата, мярка за стойността ѝ спрямо чуждестранни валути, е на най-високото си ниво от края на 2021 г.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС