fallback

Виктор Орбан: Атаките към Доналд Тръмп и Роберт Фицо са заради антивоенни възгледи

"Опитват се да премахнат пацифистките сили от сцената", каза премиерът на Унгария

19.07.2024 | 17:28 Автор: Вяра Димова

Премиерът на Унгария Виктор Орбан даде интервю за програмата на "радио Kossuth" - "Добро утро, Унгария".

"Стреляха по Доналд Тръмп и Роберт Фицо заради антивоенни възгледи", заяви той.

Фицо беше прострелян четири пъти при опит за убийство в средата на май, а Тръмп, републиканският кандидат за президент през ноември, оцеля при опит за убийство на 13 юли. И двамата са съюзници на десния националист Орбан, който е на власт от 2010 г.

"Всички тези атаки са срещу антивоенни, пацифистки политици. Войнствените сили са толкова провокирани, напрегнати, подстрекавани и организирани, че се опитват да премахнат пацифистките сили от сцената, от самия център на политическия живот", смята Орбан.

Унгарският премиер, който предприе независима "миротворна мисия" в Украйна по-рано този месец, която включваше среща с Тръмп, посочи, че кандидатът за президент е оцелял при атаката срещу него, защото "Бог има планове за него" за насърчаване на мира.

Орбан каза, че е разговарял с Тръмп два часа по време на срещата им във Флорида на 11 юли. Унгарският премиер сподели, че той и Тръмп са обсъдили редица теми, включително икономиката, както и че неговият екип помага на сътрудниците на Тръмп да формулират политики, пише "Труд".

"Имаме много добри отношения с онези, които работят за президента и пишат неговата икономическа и външнополитическа програма", обясни той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback