Русия и Иран подписаха споразумение за военно сътрудничество

Сергей Шойгу определи събитието като сериозна стъпка в укрепване на взаимодействието в областта на отбраната

20.01.2015 | 12:51 Редактор:
Русия и Иран подписаха споразумение за военно сътрудничество
Русия и Иран подписаха споразумение за военно сътрудничество

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и иранският му колега бригаден генерал Хосейн Дехган подписаха в Техеран споразумение за военно сътрудничество, предава информационна агенция ТАСС.

След подписването на документа Шойгу отбеляза, че в последните години руско-иранските връзки по линия на военните служби се развиват последователно.

„Сериозна стъпка в укрепването на тези отношения стана подписаното днес междуправителствено споразумение за военно сътрудничество. Създадена е теоретична основа за взаимодействие във военната област,“ коментира руският министър.
Той отбеляза, че по време на преговорите е постигнато споразумение, че двустранното взаимодействие ще има „по-голяма практическа насоченост“ и ще помогне за повишаването на боеспособността на армиите на Русия и Иран.

Шойгу е уточнил, че в преговорите двамата министри са обсъждали "по-широк обмен на делегации, провеждане на щабни преговори, участие на наблюдатели в ученията, подготовка на военни кадри, както и обмяна на опит в мироопазващата дейност и в борбата с тероризма". Те се договорили още да разширят практиката на посещения на военни кораби в пристанищата на Русия и Иран.

Руският военен министър е поканил също така ген. Дехган на Московската конференция по международната сигурност, която ще се състои през април. Шойгу изразил и надежда за продължаване на диалога с Иран в рамките на събитията, които руската страна ще организира по време на тазгодишното председателство си на Шанхайската организация за сътрудничество.