fallback

Кои държави дават най-много оръжия на Израел и какви са те?

САЩ и Германия осигуряват 99% от вноса в периода 2019-2023 г.

19.07.2024 | 15:54 Автор: Беатрис Младжова

Израел получава най-много оръжия от Съединените щати вече години наред. По данни на Стокхолмския институт за изследване на мира Sipri 99% от внесените в Израел оръжия в периода 2019-2023 г. са от две държави - САЩ и Германия. САЩ са осигурили 69 на сто от вноса, Германия 30 на сто.

Във войната срещу "Хамас" в Ивицата Газа и срещу "Хизбула" в Ливан важна роля играят най-вече изтребителите от САЩ. Освен това са осигурени хиляди ракети.

САЩ са дали на Израел най-малко 20 500 тежки бомби от началото на войната

Във вътрешнополитически план в САЩ оспорвана е най-вече доставката на тежки бомби за Израел за войната в Газа. През май американският президент Джо Байдън временно спря доставката на този вид бомби - американското правителство има сериозни съображения към връзка с начина, по който Израел води войната и големия брой цивилни жертви в Ивицата Газа.

"Нашата основна загриженост произтича от възможното използване на тежки бомби в Рафах и другаде в Газа", заяви високопоставен американски правителствен представител пред агенция "Ройтерс".

Това, че САЩ прекратиха за седмици доставките на тежки бомби не променя нищо в доставяните обеми като цяло. "Ройтерс" стига до извода, че от началото на войната в Газа до края на юни на Израел са били предадени най-малко 20 500 тежки бомби, 3000 прецизно управляеми ракети въздух-земя, 1000 бункерни бомби, 2600 бомби за въздушни атаки и други муниции. Доставките на тежки бомби ще бъдат възобновени през юли, пише DW.

Бомбата от типа MK84 с тегло 907 килограма е сред най-големите конвенционални бомби в арсенала на американската армия. Тя съдържа над 400 грама експлозиви и може да причини големи разрушения. Затова най-често бомбата се използва срещу здраво укрепени цели или подземни бункери. Приложението ѝ в гъстонаселени райони заради големия ѝ експлозионен радиус и висока разрушителна сила е силно оспорвано от експертите.

Миналата година Германия прави доставки на оръжия за милиони евро

Федералното правителство миналата година е разрешило доставки на оръжие за съюзниците на стойност 326,5 милиона евро. Според медийни публикации става дума за 3000 преносими противотанкови ракети, 500 000 патрона за автоматични и полуавтоматични оръжия, както и детонатори и метални заряди. Най-скъпи са бронираните транспортни средства, военните автомобили и бронираното стъкло.

Разрешените в първото полугодие на 2023 доставки са били едва на стойност 38,5 милиона евро, но след терористичното нападение срещу Израел на седми октомври обемите са били рязко увеличени.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback