fallback

В навечерието на предсрочните избори в Гърция

20.01.2015 | 12:31 Автор: Мартина Ганчева

Бившият гръцки премиер и настоящ лидер на движение „Демократите социалисти“ Георгиос Папандреу изрази готовност за съюз със СИРИЗА, стига Алексис Ципрас да проведе референдум за политиката на реформи след изборите в неделя. Очаква се новата партия да разбие левия вот на изборите на 25 януари. След като беше свален като премиер през 2011 г., Папандреу остана в изолация. Сега той отново е в играта и се опитва да дефинира политиката си.

"Сега имаме първичен излишък,  не създаваме нов дълг. Това, от което се нуждаем сега, не са по-строги икономии. Трябва да опростим дълга на  гръцкия народ, но от друга страна да извършим сериозни реформи. Имаме голямо споразумение, нека да го кажем така, между Гърция и европейските партньори и в него е заложена програма за големи реформи – на държавата, на данъчната, съдебната, социалната система, за да станем ефикасна работеща , прозрачна демокрация. Надяваме се нашите партньори от Европейския съюз да ни подкрепят в този преход, както и да облекчат дълга, който тежи на гърба ни", коментира Папандреу.

Според последните социологически проучвания между 10 и 15 на сто не са решили за кого ще гласуват. Процентът не изглежда много висок, но може да се окаже решаващ за частичната или окончателната победа на СИРИЗА.

[video]

 

fallback
Още от Свят
fallback