fallback

Притискат Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара в САЩ

Шансовете му значително са намалели, смятат Обама и Пелоси

19.07.2024 | 08:53 Автор: Искра Ангелова

Американският президент Джо Байдън е подложен на все по-голям натиск да се откаже от преизбирането. Демократите са силно притеснени от това, че той ще загуби президентските избори в САЩ от Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ (2009-2017 година) Барак Обама заяви пред съюзници, че пътят на Байдън към победата е значително намалял и той трябва да преосмисли дали може да спечели, съобщи вестник Washington Post. Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси е уведомила Байдън, че е песимистка относно шансовете му, съобщи CNN.

Говорител на Пелоси каза, че съобщенията не представят правилно разговорите, които тя може да е водила. Офисът на Обама отказа коментар.

Някои видни демократи засилиха натиска в тесен кръг, като над 20 конгресмени от партията призоваха публично Байдън да се оттегли.

Демократ от Камарата на представителите заяви, че кризата, започнала миналия месец с катастрофалното представяне на Байдън в дебат с Тръмп, е достигнала "повратна точка". "Не виждам как ще оцелее", допълни конгресменът.

Докато спекулациите за бъдещето му са във вихъра си, Байдън се изолира заради Ковид-19 в дома си в Делауър.

"Нашият предизборен щаб не работи със сценарии, при които президентът Байдън не е нашият водещ кандидат. Той е и ще бъде номинацията на Демократическата партия. Той остава в тази надпревара", настоя говорителят на предизборния щаб на президента Куентин Фълкс.

Байдън изостава от Тръмп в почти всички национални допитвания, както и в анкети в колебаещи се щати, включително в допитване на Emerson College в четвъртък в седем колебаещи се щата и в САЩ като цяло.

Редица влиятелни дарители и бизнес ръководители заявиха, че очакват Байдън да се оттегли. "90% е вероятността той да излезе от надпреварата до дни", казва човек, който разговарял с множество представители на Демократическата партия в Конгреса.

Четете всичко по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback