fallback

Израел ще мобилизира хиляди ултраортодоксални евреи

Мъжете на възраст между 18 и 26 години ще получат повиквателни

19.07.2024 | 08:29 Автор: Тодор Петров

Близо 1000 ултраортодоксални мъже на възраст между 18 и 26 години ще получат повиквателни от израелските власти, предаде ДПА. Обществената телевизия "Кан" цитира израелския министър на отбраната Йоав Галант. Изпращането на повиквателните ще започне от неделя.

От десетилетия ултраортодоксалните евреи са освободени от военна служба, но правителството не успя да прокара закон за удължаване на изключението, след като срокът му изтече по-рано тази година. Миналия месец Върховният съд постанови, че ултраортодоксалните мъже трябва да бъдат призовани на служба.

Армията на Израел изпитва недостиг на фронта

Израелската армия, която изпитва недостиг на военнослужещи заради войната в Ивицата Газа, планира да призове 3000 ултраортодоксални мъже на три етапа тази година.

Много израелци също така смятат за несправедливо, че ултраортодоксалните евреи досега са били освобождавани от военна служба и от участие в опасни военни операции, предаде БТА.

Мнозина членове на ултраортодоксалната общност обаче смятат военната служба за противоречаща на религиозния им начин на живот, отчасти защото мъжете и жените служат заедно. През последните седмици хиляди ултраортодоксални евреи излязоха по улиците на израелските градове, за да демонстрират срещу задължителната наборна служба.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback