Краста, варицела и детски паралич атакуват децата в Ивицата Газа

Болестите се разпространяват светкавично

19.07.2024 | 08:14 Редактор: Искра Ангелова
Болестите протичат текжко.

Здравните власти в Газа откриха полиомиелит (детски паралич) в проби от отпадните води. Те все повече започват да завладяват територията, обхваната от опустошителна война.

Европейска група активисти публикува доклад, в който се казва, че Ивицата Газа "се дави" в стотици хиляди тонове човешки отпадъци и отломки от войната между Израел и "Хамас".

Министерството на Ивицата Газа заяви, че хиляди хора в претъпканите палаткови градове на бежанците сега са изложени на риск от заразяване със силно инфекциозното заболяване, което може да причини деформации и парализа, тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1 до 5-годишна възраст.

През 1980 г. здравните агенции на ООН започнаха глобална кампания за изкореняване на полиомиелита, който най-често се разпространява чрез канализацията и замърсена вода, но през последните години в Афганистан и Пакистан се наблюдава възобновяване на заболяването, припомня БГНЕС.

Израелското министерство на здравеопазването потвърди, че полиовирус тип 2 е открит в проби от канализацията на Газа, изследвани в израелска лаборатория. В момента канализацията тече между палатките, използвани от десетки хиляди разселени хора в Газа, и наличието на полиовирус "бележи нова здравна катастрофа", подчертаха от министерството.

Лекарите на терен предупреждават, че крастата, варицелата, кожните обриви и въшките се разпространяват светкавично.

Снимка: БГНЕС