Hellenic Train иска компенсация от 40 милиона евро от Гърция

След трагедията в Темпи и циклоните Даниел и Елиас

19.07.2024 | 07:22 Редактор: Деси Николова
Компанията поиска сериозна сума за обезщетение.

Hellenic Train (HT), частна компания, която обслужва пътнически и товарни влакове в цяла Гърция, търси 40 милиона евро компенсация от гръцката държава за прекъсвания на обслужването след трагедията в Темпи и щети на железопътната мрежа, причинени от бурята Даниел, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В момента се водят преговори между министерството и HT по въпроса за дълга, които обаче все още не са успешни. Очаква се Hellenic Train да поиска обезщетение от гръцката държава, което може да достигне до 40 милиона евро, след като финансовите резултати бяха засегнати от дългото спиране на железопътните услуги след трагедията в Темпи главно след разрушаването на мрежата от циклони Даниел и Елиас.

През 2023 г. компанията отчете общи загуби, надвишаващи 65 милиона евро. Това бе най-лошата година за гръцките железници, главно поради трагедията в Темпи, която доведе до 57 жертви и 181 ранени

"През 2023 г. компанията регистрира значителни загуби от изпълнението на договора, главно поради причини, свързани с решенията за намаляване на транспортната работа, последвали инцидента в Темпи, както и катастрофалните щети, причинени на железопътната инфраструктура на централна Гърция от екстремни метеорологични условия събития през септември 2023 г. Компанията възнамерява да потърси компенсация, на която има договорно право за тези значителни загуби", се казва във финансовите отчети.

Hellenic Train  ще поиска като обезщетение около 40 милиона евро, тъй като част от 65-те милиона загуби идват от товарния сектор, който, макар и напълно унищожен, не е обхванат от договора, подписан от компанията с гръцката държава.

През този период се водят преговори между министерството и компанията по въпроса за дълговете, които обаче все още не са увенчани с успех. Информацията от лагера на италианските собственици гласи, че засега не са предприети правни действия, тъй като е желателно да се намери решение извън съдебните зали и че има относителна толерантност, тъй като компанията майка също е държава, но това не означава, че че тази толерантност е неизчерпаема.

В крайна сметка дългове от предишни години също се натрупаха, тъй като годишната цена от 50 милиона евро не беше платена от държавата от 2022 г., се казва в доклада за резултатите. В същото време не са изплатени 4 милиона като компенсации за периода на пандемията, както и суми за билети с намаление и разходи за енергия, които общо възлизат на около 16 милиона евро само за 2022 г.

Снимка: БГНЕС