32-ма убити и стотици ранени при сблъсъци между полицаи и студенти в Бангладеш

Правителството на Хасина нареди училищата и университетите да бъдат затворени за неопределено време

18.07.2024 | 21:29 Редактор: Толя Стоянова
32-ма убити и стотици ранени при сблъсъци между полицаи и студенти в Бангладеш

Студенти подпалиха сградата на държавната телевизия в Бангладеш. Премиерът Шейх Хасина се появи в ефир, за да потуши ескалиращите сблъсъци, при които загинаха най-малко 32-ма. Стотици протестиращи, които настояваха за реформа на правилата за наемане на държавна служба, се сражаваха и надвиха полицията за борба с безредиците, която стреляше по тях с гумени куршуми, информира АФП.

Разгневената тълпа преследва отстъпващите полицаи до централата на държавната телевизия в столицата Дака, след което подпали сградата и десетки автомобили, паркирани отвън.

"Много хора са били хванати в капан вътре, докато огънят се е разпространявал", съобщи телевизионният оператор, но по-късно служител на телевизията заяви, че са евакуирали сградата безопасно.

"Пожарът все още продължава. Излязохме до главната порта. Засега излъчването ни е преустановено", каза служителят.

Правителството на Хасина нареди училищата и университетите да бъдат затворени за неопределено време, докато полицията увеличава усилията си да овладее влошаващата се ситуация с обществения ред в страната, предаде БГНЕС.

Според данни от болници на 17 юли са били убити най-малко 25-ма, а по-рано през седмицата - 7, още стотици са били ранени.

Снимка: БГНЕС