fallback

Стрелецът по Доналд Тръмп планирал да убие член на британското кралско семейство

ФБР публикува доклад

18.07.2024 | 20:00 Автор: Толя Стоянова

Томас Матю Крукс, който се опита да убие кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, е планирал нападение и срещу член на британското кралско семейство, съобщи The Mirror.

20-годишният мъж бе прострелян и убит от агенти на "Сикрет сървис" на 13 юли, след като откри огън по кандидата на Републиканската партия за президентския пост в САЩ по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания. Самият Тръмп получи само леко нараняване на ухото. Човек, стоящ зад него, загина в резултат на опита за убийство, а други двама бяха тежко ранени.

Застрашено ли е кралското семейство?

ФБР публикува доклад, според който стрелецът е имал планове за нападение и срещу член на британското кралско семейство. Според The ​​Mirror разследването на американска агенция за сигурност разкрива, че преди смъртта си Крукс е търсил в интернет информация за член на британското кралско семейство като друга възможна цел за убийство. Кой точно - не се пояснява.

Крукс имал снимки в телефона си на Байдън и Тръмп

Представители на кралското семейство отказаха коментар. Според доклада на ФБР Крукс също е търсил информация за американски високопоставени служители, включително директора на бюрото Кристофър Рей и главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд. Освен това следователите откриха снимки на президента на САЩ Джо Байдън и Доналд Тръмп в устройствата на Крукс, както и бележки с датите на предстоящите им митинги, предаде "Фокус".

Мотивът за атаката остава неясен, въпреки че ФБР прегледа телефона на Крукс, претърси дома му, провери компютъра му и разпита повече от 100 души. Известно е само, че няколко дни преди убийството Крукс написал в един от сайтовете за игри: "13 юли ще бъде моят дебют, гледайте как ще се случи".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback