fallback

Партията на Башар Асад спечели изборите в Сирия

Опозицията в изгнание ги разкритикува като нелегитимни

18.07.2024 | 20:30 Автор: Толя Стоянова

На парламентарните избори в Сирия спечели управляващата партия БААС. Избирателната активност е била малко под 40%, информира Франс прес. Това са четвъртите парламентарни избори от началото на гражданската война през 2011 г., която отне живота на над половин милион души, вся разделение в страната и накара милиони да напуснат домовете си.

Изборите преминаха без реална опозиция.

Опозицията в изгнание ги разкритикува като нелегитимни, тъй като в тях не са участвали сирийците, живеещи извън контролираните от правителството райони.

Ръководителят на Централната избирателната комисия Джихад Мурад прочете на пресконференция в Дамаск имената на победителите, без да уточни коя партия е спечелила вота. Съпоставката на имената на победителите и списъците с кандидати обаче показва, че БААС и нейните съюзници са спечелили 185 от 250-те места в Народния съвет. Останалите места са спечелени от кандидати, които са се кандидатирали като "независими", но в преобладаващата си част са от листите на БААС.

Дошла на власт през 1963 г. партията БААС на президента Башар Асад, който е на власт от повече от две десетилетия, и нейните съюзници се кандидатират почти без конкуренция, предаде БТА. Според Мурад избирателната активност е била 38,16% в сравнение с 33,17% на парламентарните избори през 2020 г.  

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback