Фон дер Лайен с нов 5-годишен мандат и обещание за общ противоракетен щит

Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно, посочи ръководителят на ЕК

18.07.2024 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

Урсула Фон дер Лайен ще ръководи Европейската комисия още един мандат през следващите пет години. След дебати и гласуване в ЕП тя получи подкрепата на 401 евродепутати, с 41 повече от необходимото, за да бъде преизбрана. Резултатите от гласуването надвишиха тези от вота за първия ѝ мандат през 2019 г. Още преди сесията тя разчиташе основно на три групи - дясноцентристката "Европейска народна партия", социалистите и либералите от "Обнови Европа". Имаше и евродепутати против - общо над 50.

Политическа програма

Преди гласуването Фон дер Лайен представи политическата си програма за следващите пет години. Тя обещава "прагматична Зелена сделка" и настоява Евросъюзът да ускори задълбочаването на единния пазар с по-малко бюрокрация.  В сигурността и отбраната Фон дер Лайен предлага обединение чрез общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит. Тя критикува посредническите мисии на унгарския премиер Виктор Орбан, които не са съгласувани с Евросъюза и потвърди пълна солидарност с Украйна. 

"Никой друг не иска мир така, както хората на Украйна. Справедлив и траен мир. За една свободна и независима страна. И Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно. Това е нашето послание", заяви Фон дер Лайен.

Новото предложение е създаването на пост за комисар по отбраната, който да бъде двигател на Европейския отбранителен съюз. За борбата с нелегалната миграция обещанието е броят на служителите на граничната агенция "Фронтекс" да се увеличи тройно.

В отговор на речта ѝ членове на Европарламета подчертаха, че е важно да се чува повече мнението на работници, земеделски стопани и производители. Други настояха за по-добър контрол върху миграцията и за идентичност и суверенитет в рамките на Европа.

Напрежение в залата

Евродепутат от проруската и антизападна партия "SOS Румъния" принуди квесторите да я отстранят, след като прекъсваше заседанието с възгласи и заклинания за вяра в Бог. Тя размахваше православни икони и черен чувал. А при извеждането ѝ Диана Шошоака си сложи намордник на лицето. Инцидентът предизвика настоятелни призиви от залата за отпор срещу подема на крайната десница.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС