fallback

Украйна е заплашена от държавен фалит

Страната има няколко опции да се измъкне от ситуацията

18.07.2024 | 13:10 Автор: Тодор Петров

След по-малко от две седмици изтича двегодишният мораториум за плащането на лихви върху заемите, взети от Украйна заради войната. Страната би трябвало да плати около 20 милиарда долара, които са дължими на частни кредитори. 

Преговорите за преструктуриране на дълговете, които се проведоха през юни между Украйна и кредиторите, не се увенчаха с успех. Украйна е заплашена от държавен фалит. 

Анулиране на поне част от дълговете

Една от възможностите, по която Украйна вече преговаря с частните кредитори, е анулирането поне на част от дължимите суми. Тази идея се подкрепя и от Международния валутен фонд – един от важните кредитори на Украйна.

По данни на "The Economist" Украйна е предложила на частните кредитори намаляване с 60 процента на сегашната стойност на дълговете. Те обаче са отхвърлили предложението и са приели максимална редукция от 22 процента.

ARD припомня, че държавите от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 милиарда долара благодарение на лихвите върху замразените руски държавни капитали. Но тези пари няма да дойдат веднага или в следващите седмици, има нужда от време.

Следващ дългов мораториум?

Възможно е дълговият мораториум да бъде удължен още веднъж и плащанията да се наложат на по-късен етап. В случая с Украйна това вече е ставало няколко пъти, посочва АРД, като някои от дълговете са още отпреди началото на войната. Заради нея Украйна и частните кредитори се договориха за двегодишен дългов мораториум.

Такъв има и по отношение на държавните кредитори като Германия, САЩ, Канада, Франция, Япония и Обединеното кралство – той е в сила до края на март 2027 г., пише DW.

В дългосрочен план обаче Украйна ще има проблеми, ако не покрие дълговете си през август. Но има и държави, които са се справяли в такива ситуации – Аржентина например получи нови заеми след фалита през 2001 г. Кредиторите обичайно компенсират риска от неплатежоспособност с по-високи лихви.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback