За пореден път остров Миконос се озова в полезрението на световните медии след обвиненията за скандални цени в един от известните му крайбрежни ресторанти.
След като разгневени туристи публикуваха в Trip Advisor информация за прекомерните цени и грубото поведение на персонала, репортер на британския "Daily Mail" отиде на място, за да се убеди лично какво се случва в ресторанта, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
Поръчки и Миконос
Ник Крейвън, играещ ролята на турист, поръча две бири и ястие с морски дарове, след това поиска обяснение за скъпата сметка от 270 евро. Неговата критика към храната беше балансирана. Освен че поръчката му се е забавила, количеството е било минимално, а вкусът им е разочароващ и гумен.
Той също така написа, че в менюто няма табела за цена, а вместо това има подвеждаща табела, рекламираща "безплатни шезлонги". Разбира се, след като седнете на масата, сервитьорът ви моли да поръчате, като същевременно многократно задава въпроси, за да гарантира, че поръчвате храна в допълнение към напитките.
Пържоли на цената на месечна заплата
Репортерът се позовава на цените на предястията, които започват от 28-35 евро за салата, а за основните стигат до трицифрени суми. Например, агнешките котлети струват 285 евро за килограм и са сравнително евтини. Рибай стек – описан като уагю, но без да се уточнява произходът на месото - струва 850 евро за килограм. Както беше отбелязано, рибай стек в много добър ресторант във Великобритания струва около 130 евро за килограм, т.е. шест пъти и половина по-евтино.
На страницата с морски дарове омарът струва 295 евро за килограм, краката на кралския рак – 385 евро за килограм. Скаридите Jumpο струват 87,50 евро. Всъщност само една скарида струва толкова. Ястието включваше една скарида и малко салата.
Внимание към "малкия шрифт"
С дребен шрифт, "много дребен шрифт", както се изрази журналистът, в долната част на менюто имаше бележка под линия, указваща цената на поръчката. Въпреки че бяха посочени много цени за продажба на порция от 100 г, минималната поръчка в крайна сметка беше 480 г. За раци, например, той трябваше да плати 184 евро, тъй като, въпреки че бяха представени на цена от 38,50 евро за 100 грам, трябваше да поръча 480 грама.
В резултат на това журналистът от "Daily Mail" получи две бири, няколко "малки" и "тъжни", както той пише, ястия с морски дарове и гарнитури, както и бутилка минерална вода. За всичко това са му поискани 267 евро. Репортерът пише, че когато отишъл до гишето да плати и попитал защо е толкова скъпо, не му отговорили, а просто му показали касов апарат.
Докладът открива много отрицателни отзиви за ресторанта в Trip Advisor, със съвети като "избягвайте на всяка цена" и оплаквания от грубо поведение и дори словесно насилие. Това е същият ресторант, който преди две години се прочу с калмари за 1300 евро. Тогавашният министър на туризма разпореди проверка, при която бяха открити данъчни нередности, и ресторантът беше глобен.
Отговор на компанията
Доклад на британски вестник цитира отговора на компанията, според който клиентите на журналистите са били напълно информирани за цените на менюто. Представителят на заведението призна, че не са получили поръчаните ястия и като компенсация предложиха безплатно кафе.
"Някои хора на нашия остров може да имат лоши намерения и да съсипят изживяването, което предлагаме на нашите гости, като разпространяват и настояват за тези нереалистични и неточни обвинения", отговори прессекретарят, отричайки обвиненията за "измама на туристи".
Снимка: pixabay