fallback

Метеор профуча над Ню Йорк и се разпадна над центъра на Манхатън

Някои описваха усещането за земетресение

18.07.2024 | 10:00 Автор: Беатрис Младжова

В САЩ станаха свидетели на метеор, който премина над емблематичната за Ню Йорк Статуя на свободата, преди да се разпадне високо над Манхатън, съобщиха от Meteor Watch на НАСА.

Жителите на града заляха интернет със съобщения за огнено кълбо в небето, като някои описваха усещането за земетресение, а други разказваха за звука на гръмотевична буря.

"Със скорост 34 000 мили в час метеорът се спусна под стръмен ъгъл от само 18 градуса от вертикалата, премина над Статуята на свободата, преди да се разпадне на 29 мили над центъра на Манхатън", написа космическата агенция НАСА.

Кадри от камера на звънец, качени в Американското метеорно общество (AMS), показват ярка светкавица в небето над Уейн, град в щата Ню Джърси, който съседства с Ню Йорк. Според уебсайта на AMS то е получило общо 43 съобщения от свидетели, свързани с метеорита.

В своята актуализация НАСА подчертава, че "тази траектория е много груба и несигурна; тя се основава на няколко свидетелства на очевидци и в момента няма налични данни от камери или сателити, които да прецизират решението", предаде "Фокус".

Снимка: архив БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback