Русия забавя темпото във войната на изтощение с Украйна

Танковете и артилерийските системи постепенно се изчерпват

18.07.2024 | 08:51 Редактор: Беатрис Младжова
Русия забавя темпото във войната

Заради неуспешната атака в Харковска област, започнала през май, както и трудното навлизане в Донбас, се смята, че Русия започва да губи темпото, което поддържаше през войната, пише в анализ на The Economist. Изданието посочва, че във войната на изтощение на пръв поглед Русия има предимство с привличането на поне 25 хил. души всеки месец на фронта, макар и с огромно заплащане, производството на ракети също се запазва, но танковете, бронираните машини и артилерийските системи постепенно се изчерпват.

Военните анализатори са категорични, че Русия засега не успява да развие производството на танкове, а модернизира останалите в запас от съветско време. Тези резерви не са безкрайни. Украинските военни наблюдатели обаче не са толкова оптимистични - при оценката на техниката не се взима предвид колко от повредените танкове могат да бъдат поправени. Това изкривява и заключенията, допълва още Defense Express.

Остарели артилерийски снаряди

Русия има достатъчно артилерийски снаряди благодарение на собственото си производство и доставките от Северна Корея, но заради прекалено интензивната работа артилерийските системи не издържат, пише още The Economist. По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в зимните и пролетните месеци руските военни изстрелваха по 10 хил. снаряда на ден. 

Те използват остарелия стандарт 130-мм снаряди, каквито вече не се произвеждат в Русия и само благодарение на снарядите от Северна Корея те са на бойното поле. По-малкият калибър означава и по-ниска далекобойност, което приближава системите по-близо до бойната линия и ги превръща в цел за дроновете на украинските военни. В социалните мрежи има много видеа, показващи унищожаването на руската бойна техника именно с дронове.

Стремежът на Русия към Харковска област

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, Русия опитва отново да засили натиска в Харковска област и към 22 часа на 17 юли има регистрирани 16 атаки - към Хлибоке и руски военни кореспонденти съобщават, че се водят тежки боеве в рамките на Вовчанск. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че операцията ще продължи, докато бъде постигната поставената цел да бъде установена "буферна зона" в Харковска област.

Оттегляне от Крим

Само кораби, свързани с поддръжка и доставки, останаха в украинските териториални води около Крим, потвърдиха официално от Военноморските сили на Украйна. Преди ден говорителят на тази част написа в своя профил във Facebook "Запомнете този ден!", разказвайки, че и последният боен кораб на руския Черноморски флот е напуснал региона.

В Азовско море има три руски кораба на бойно дежурство, като нито един от тях не е носител на ракети "Калибър". При обстрела над Украйна на 8 юли стана ясно, че Русия може да изстрелва този тип ракети и от Каспийско море.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС