fallback

Крал Чарлз III откри новата сесия на парламента с визия за реформи

Лейбъристите представят амбициозен законодателен план

17.07.2024 | 19:08 Автор: Деси Николова

Крал Чарлз III със слово на церемонията, с която откриха новата сесия на британския парламент. Той представи законодателните планове на новото правителство, съставено от премиера Киър Стармър и лейбъристите, които спечелиха изборите този месец след 14 години в опозиция.

Пакетът от над 35 законопроекта се съсредоточава в ръста на икономиката и в реформирането на законите за социално планиране. Сред целите са ускоряване на жилищното строителство и изпълнението на големи инфраструктурни проекти, подобряване на обществения транспорт и създаването на нови работни места.

Лейбъристите представят амбициозен законодателен план

"Управлението на моето правителство ще бъде подчинено в служба на страната. Законодателната му програма има мисия, основана на принципите на сигурност, справедливост и създаване на възможности за всички", заяви крал Чарлз III.

Речта на краля е написана от правителството и се опитва да зададе нов тон в британската политика. Посланието е, че се насърчава службата в интерес на страната, а не за лична изгода. Лейбъристите обвиняват предшествениците си консерватори, че за 14 години хаотично управление са вкоренили в обществото користни практики.  

Нов старт за британската политика

"Моите министри ще търсят нов пакт за сигурност за укрепване на сътрудничеството пред лицето на заплахите, пред които са изправени Обединеното кралство и Европейският съюз", каза Чарлз III.

Тези думи, произнесени от краля, отразяват също стремежа към възстановяване на отношенията с Европейския съюз след години на недоволство от последиците от Brexit.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback