Властите спипаха 4 тона кокаин в Парагвай, предназначен за Европа

Страната дори не е производител на наркотика

17.07.2024 | 16:47 Редактор: Деси Николова
Властите спипаха 4 тона кокаин в Парагвай, предназначен за Европа

Властите в Парагвай обявиха най-голямото изземане на кокаин в историята на страната, след като бяха изненадани да намерят над 4 тона от наркотика, скрит в пратка захар, предназначена за Белгия. Това е вторият случай тази седмица, в който служители в Южна Америка обявиха голям удар, свързан с кокаин, скрит в пратка храни, информира CNBC.

Президентът Сантяго Пена каза на журналистите, че рекордното откритие, с кодово име "Операция Сладост", се добавя към поредица от "много тъжни епизоди" в Парагвай, които са превърнали стратегически разположената нация в ключов център за трафик на наркотици в региона.

Надежда за край на трафика с наркотици

Пена изрази надежда, че изземането, на стойност около 240 милиона долара, ще наруши търговията с кокаин и заяви, че полицията преследва отговорните лица.

"Мисля, че това изпраща сигнал към организираните банди да не използват Парагвай като транзит. Те ще срещнат власти, които са решителни и работят координирано", каза Пена, обещавайки допълнителни усилия за подобряване на сигурността в пристанищата. 

"Бандите няма да могат да избегнат всички контроли, които въвеждаме", категоричен бе президентът на Парагвай.

В понеделник, агенти от парагвайската анти-наркотична агенция, известна като Senad, започнаха да разопаковат транспортните контейнери, пълни с 40-килограмови чували захар, в пристанището Пуерто Каакупеми, речно пристанище в столицата Асунсион. Във вторник те все още сортираха и претегляха кокаина, скрит в товара.

Страната дори не произвежда кокаин

Не беше веднага ясно откъде произхождат наркотиците. За разлика от близките Боливия, Колумбия и Перу, Парагвай не произвежда кокаин. Но през последните години малката страна, без излаз на море, привлече вниманието като убежище за контрабанда - не само на цигари и луксозни стоки, но и на наркотици - докато босовете на картелите измислят нови маршрути, за да достигнат нови пазари.

Някои от най-големите изземания на кокаин в Европа, особено в пристанището на Антверпен в Белгия, бяха проследени до натоварените речни пристанища на Парагвай, където съмнителни пратки могат да минат незабелязано.

Снимка: БГНЕС