Напрежението в Източна Украйна не стихва

19.01.2015 | 19:38 Редактор: Теодора Георгиева
Напрежението в Източна Украйна не стихва

Обстрелът в Донецк продължава. Най-малко двама души бяха убити, а няколко ранени в различни части на града. Междувременно украинската армия си върна почти изцяло контрола над района около летището в Донецк, което отново беше окупирано от сепаратистите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи настъплението на украинските сили като ескалация на конфликта, която не помага на мирния процес.

 

Снаряд тази сутрин е ударил пазара в Донецк. Собствениците на магазини разчистват развалините. Страх и паника изпълва ежедневието на жителите.


"Видях през прозореца огъня. Разбрах, че се е случило далеч оттук. В пет сутринта моят зет ми се обади и каза, че пазарът е бил подложен на обстрел. Ние дойдохме и можете да видите какво се е случило", споделя Людмила - местен жител.


Междувременно украинската армия предприе значителна офанзива. Говорителят на антитерористичната операция в Източна Украйна Андрей Лисенко заяви, че заповедта за започване на масиран обстрел на позициите на сепаратистите е била дадена на украинската армия, след като бунтовниците показали пълно нежелание да изпълняват условията на минските споразумения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък определи настъплението на украинските въоръжени сили като ескалация на конфликта, която "не помага на мирния процес". Той съобщи, че украинският президент Петро Порошенко е отхвърлил мирния план, изпратен с писмо от президента Путин преди няколко дни.

"През последните дни Русия полага усилия да играе ролята на посредник при регулирането на конфликта", заяви Песков, цитиран от Ройтерс. По думите му в писмото Путин е включил конкретен план и за двете страни за изтегляне на тежката артилерия.