Русия засилва атаките с дронове в Украйна

Руските сили зависят най-много от доставките от Иран

17.07.2024 | 08:45 Редактор: Толя Стоянова
Дронове камикадзе

Въоръжените сили на Украйна отчитат увеличение на атаките с дронове камикадзе като Русия използва по около 1000 на денонощие. Според украинският военен анализатор Олександър Коваленко само в първите две седмици на юли са използвани близо 6000 дрона, а през юни беше записан рекорд от над 7000.

Това е проблем, посочва Коваленко, тъй като този тип дронове бе доминиращо средство за поражение, използвано от украинците. Те бяха спасението за ВСУ в седемте месеца, когато САЩ замразиха помощта си за страната и на бойното поле недостигаха артилерийски снаряди.

Руският арсенал

Сега руснаците вървят към паритет, пише още анализаторът и допълва, че се работи активно и за подобряването на ефективността на тези дронове и на защитата им от средствата за електронна борба.

Що се отнася до бойните дронове от типа Shahed, Русия продължава да зависи от Иран, което не ѝ позволява да ги използва на желаното ниво. Руските разработки "Ланцет" също не могат да доминират, тъй като производството им зависи от западни компоненти и технологии.

Руснаците крадат украинските защитни тактики

Русия опитва да копира украинските тактики за защита от дронове, чиито компоненти включват мобилни групи и малки леки самолети, реплики на модели от Първата световна война. Руският експерт Руслан Пухов, член на обществения съвет към Министерството на отбраната, написа в коментар за RG.ru, че Русия се нуждае от леки самолети, с които по подобие на украинските опити с Як 52 да се справи с растящите заплахи от дроновете във вътрешността на страната. От март се сформират и мобилни групи за противодействие на дронове, но все още няма съществен напредък, допълва още Институтът за изучаване на войната (ISW).

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС