fallback

Кириакос Мицотакис обяви мерки за подкрепа на домакинствата заради високите сметки за ток

"Гражданите наистина ще видят рязко поскъпване на електроенергията през август", предупреди премиерът на Гърция

17.07.2024 | 07:00 Автор: Толя Стоянова

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви намесата на правителството, за да запази сметките за електроенергия на нормални нива. Мерките, обявени от министър-председателя, се движат по две линии. Първата се отнася до компаниите за производство на електроенергия, а втората се отнася до гръцките домакинства, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Както Мицотакис отбеляза първоначално, през последните 10 дни се наблюдава голям скок на цените на пазара на електроенергия на едро.

Причините за проблема

"Това не касае само Гърция, касае цяла Югоизточна Европа, дори Унгария, държави, с които сме електрически свързани, не в степента, в която бихме искали – това също е една от причините за проблема. Но крайният резултат от това изкривяване на пазара, защото това е изкривяване, е, че като се вдигне цената на едро много, ще "удари", ако не направим нещо, августовските сметки за ток. В същото време това създава огромни печалби за производителите на електроенергия от природен газ", добави той.

Затова с решение на правителството премиерът обяви, че през следващите два месеца ще бъде наложена извънредна такса на производителите на електроенергия от природен газ, за ​​да може държавата да се възползва от тези приходи и да облекчи сметките за електроенергия през август.

"Гражданите наистина ще видят рязко поскъпване на електроенергията през август", уточни министър-председателят.

Извънредно временно облагане

За наложената такса той обясни, че това е извънредно временно облагане на високодоходоносните производители за определен период от време. На въпрос дали субсидията ще бъде удължена и за месец септември, той отговори, че първоначално целта на правителството е да субсидира за август.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback