Коя е Роберта Мецола - новият стар председател на ЕП?

Тя беше преизбрана за още половин мандат от две години и половина

16.07.2024 | 19:24 Редактор:

Роберта Мецола е новият стар председател на Европейския парламент. Тя беше преизбрана за още половин мандат от две години и половина. Това стана по време на първата сесия на Новия европейски парламент.

Новият Европейски парламент се събра в Страсбург на първата си сесия. 

В него има 720 депутати от 27-те страни членки на Европейския съюз, с 15 повече от предишния парламент. България запазва броя на своите представители - 17. 

А първата задача на европейските депутати беше да изберат председател. Роберта Мецола получи огромна подкрепа от 562 гласа при необходими 312, като конкурентката ѝ Ирене Монтеро от Левицата взе едва 61 гласа.

"Заедно трябва да отстояваме политиката на надеждата, на мечтата, която е Европа. Искам хората да възвърнат чувството си на вяра и ентусиазъм за нашия проект. Вяра, че ще направим нашето общо пространство по-безопасно, по-справедливо и по-равноправно. Вяра, че заедно сме по-силни и по-добри. Вяра, че нашата Европа е Европа за всички", заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Коя е Роберта Мецола?

Тя е най-младият председател на Европейския парламент, избирана някога. Първият гражданин на Малта на този пост. Една от първите жени малтийски евродепутати. Третата жена председател на Европарламента. Юристка, специализирала европейското право. Съпруга и майка на четирима синове.

Вижте повече в репортажа.