fallback

От близо $6 до 18 цента за бутилка вода - къде тя е най-скъпа?

Най-достъпните цени са в Египет и Либия

16.07.2024 | 18:10 Автор: Искра Ангелова

Питейната вода в някои страни вече стана истинско национално богатство, цената ѝ върви нагоре главоломно.

Според официални данни, РИА Новости е изготвила "класация" на страните в света, където средната цена на стандартната бутилка с питейна вода от 1,5 литра е най-висока.

В страната с най-скъпата питейна вода в света - Монако - бутилка от 1,5 л струва средно 5,8 долара. В същото време трябва трябва да се има предвид, че мъничката европейска град-държава с местно население около 33 хил. човека, е с много висок стандарт на живот и между първите 3 държави по брутен вътрешен продукт на човек от населението.

Следващите 9 държави по средна цена на питейната вода на бутилка от 1,5 л са: Антигуа и Барбуда (2,59 долара), Централноафриканска република (2,49 долара), Барбадос (2,48 долара), Бахамски острови (2,41 долара), Коста Рика (2,35 долара), Гренада (2,26 долара), САЩ (2,19 долара), Еритрея (2,14 долара) и Исландия с цена от 2,04 долара, информира Money.bg.

Съединените щати, които са с най-голямата икономика в света, са всъщност единствената държава сред най-развитите икономики, в първата десетка по цени на питейната вода.

Прави впечатление, че Русия е сред страните в света с най-ниска цена на питейната вода, макар че и там през последните две години бутилката от 1,5 л на някои видове вода, особено вносна, ударно поскъпва. Понастоящем Русия заема 155-о място в "класацията" - средно за литър и половина вода там се плащат 55 цента. За сравнение, подобни са цените в Китай и Беларус.

Най-достъпните цени на питейната вода понастоящем са в Египет (18 цента) и Либия (24 цента).

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback