Инфлацията при храните във Великобритания се стопи

Очаква се индексът на потребителските цени да остане около целевото равнище на АЦБ от 2%

16.07.2024 | 12:53 Редактор: Вяра Димова
Пазар във Великобритания

Във Великобритания инфлацията при хранителните стоки се е понижила до най-ниското си ниво от септември 2021 г. насам. Това е още един знак за отслабването на натиска върху разходите преди решаващото заседание на Английската централна банка следващия месец, на което ще бъде обсъдено намаляване на лихвените проценти, предаде "Bloomberg".

Годишният темп на нарастване на цените в супермаркетите се е понижил до 1,6% през четирите седмици до 7 юли спрямо година по-рано, според данни, публикувани от изследователската компания "Kantar". За сравнение, миналия месец данните бяха за ръст от 2,1%.

Официалните правителствени данни за инфлацията на Острова ще бъдат публикувани в сряда, като икономистите очакват индексът на потребителските цени да остане около целевото равнище на АЦБ от 2%. На 1 август финансовата институция ще реши дали да намали разходите по заемите за първи път от началото на Ковид-19.

Купувачите в страната намалиха разходите си, след като инфлацията на цените на хранителните стоки достигна 17% през март 2023 г. Има обаче признаци, че това се променя, тъй като потребителите са направили с 2% повече посещения в супермаркетите в сравнение с предишната година - най-голямото месечно увеличение през 2024 г.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС