fallback

Младите инвестират парите си по грешен начин

Инвестират в часовници, маратонки и редки автомобили

16.07.2024 | 08:56 Автор: Тодор Петров

Младите инвеститори правят грешка, замествайки акциите и облигациите с по-съмнителни ценности, като часовници, маратонки и редки автомобили. Според проучване на Bank of America около 94% от заможните инвеститори от хилядолетието и поколението Z искат да инвестират в колекционерски предмети, а много от тях вече го правят, защото акциите и облигациите не носят достатъчно печалба. 

"Милениалите и Gen Z са склонни да се интересуват от алтернативни активи", казва Дрю Уотсън, ръководител на отдела за услуги в областта на изкуството в Bank of America Private Bank, пред Bloomberg News.

Акциите и облигациите са уникално привлекателни

Те не изискват време или усилия, за да бъдат притежавани; те са ликвидни, т.е. инвеститорите могат да ги продадат по всяко време; и с един евтин индексен фонд инвеститорите могат да купят целия пазар на акции или облигации и е много вероятно да генерират печалба с течение на времето. Тези, които инвестират в дългосрочен план и се задържат по време на периодични спадове, имат много малък шанс да загубят пари.

В проучване на Natixis за 2023 г. американските инвеститори заявяват, че очакват портфейлите им да генерират 15,6% годишно след инфлацията, което е крайно нереалистична цел и с 8,6 процентни пункта годишно повече, отколкото предвиждат финансовите консултанти.

По-младите инвеститори, които се насочват към други активи, могат да се представят по-зле от институционалните. За институциите, включително университетските фондове, алтернативите все още означават предимно инвестиции в частни компании и суровини, чиито средни резултати надеждно се доближават до тези на акциите. 

Как инвестират милениалите и поколението Z?

Не така стоят нещата за милениалите и поколението Z. Около една трета от техните портфейли са инвестирани в алтернативи, които включват колекционерски предмети и криптовалути, според проучването на Bank of America.

По-младите инвеститори имат още едно препятствие, което си струва да бъде споменато: Около една пета от спестяванията им са в брой. Това е чудесно за банките, тъй като подсилва балансите им и захранва кредитния им бизнес, но е сериозен проблем за портфейлите. Добавянето на 20% пари в брой в портфейл 60/40 - т.е. 20% пари в брой, 48% акции и 32% облигации - би генерирало 7,6% годишно от 1926 г. насам, което е с почти цял процентен пункт по-малко от напълно инвестиран портфейл 60/40.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback