Цената на тока в Гърция скочи с 60%, ВЕИ енергията не е достатъчна

Цената през деня стигна до 500 евро за мегаватчас

15.07.2024 | 22:19 Редактор: Елеонора Танева
Цената на тока в Гърция скочи с 60%, ВЕИ енергията не е достатъчна

Премиерът Кириакос Мицотакис свика спешна среща с ръководството на Министерството на околната среда и енергетиката във вторник в 10 часа сутринта. Ще се фокусира върху отклоненията в цените на електроенергията на едро - рязкото увеличение е заради общо покачване на цените в Европейския съюз, което е свързано едновременно със спешен износ за Украйна след унищожаване на украинската енергийна система от руски ракети.

Енергийната криза стана сигнал за промени в тарифите на електроенергията през август. Днес се формира скок в цените на едро на ниво от 184,79 евро/мегаватчас, т.е. ръст с 60%. В същото време, според Мицотакис, т.нар. "зелен преход“ се оказа неефективен, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Цената скочи през деня до 500 евро за мегаватчас. Подобна картина показва и европейската ценова карта, която става червена на други пазари: цената на мегаватчас в Унгария в момента е 263,99 евро/MWh, докато цените са подобни на Балканите. На българския пазар цената на мегаватчас върви в крак с гръцката  страна, като в Румъния тя е близо 190 евро.

Юли се характеризира и с високи цени на електроенергията, като до днес, 11 юли, цената на едро вече се е повишила с 15% спрямо предходния месец и възлиза на 113,93 евро за мегаватчас от 98,89 евро.

Непредсказуемостта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) отново предизвика големи дневни колебания в цените на електроенергията на едро. Цените са ниски по обяд, когато електричеството е в изобилие, но рязко се повишават вечерта, когато фотоволтаичните системи спират да произвеждат електричество и търсенето на електричество се увеличава, особено в горещите дни.

Въпреки силните ветрове, вятърната енергия не е достатъчна за да отговори на повишеното търсене и следователно трябва да използва инсталации за изкопаеми горива. Ако тази ситуация продължи през следващите дни, пазарните прогнози показват, че цените на електроенергията ще продължат да се покачват с до 20% през следващия месец, предвид вече съществуващата поредица от увеличения на тарифите от началото на лятото.

Увеличенията на цените за зелените тарифи започнаха през юни – с увеличения, вариращи от 12% до 70% – и се очаква да продължат следващия месец, когато видим увеличения и на последващите жълти тарифи. Според анализатори, поради активния износ на електроенергия към Украйна, където след унищожаването на руските въздушно-космически сили по-голямата част от производството на електроенергия, се разви катастрофална ситуация, цените се покачиха във всички страни от Източна Европа, включително Гърция. 

Снимка: БГНЕС