Ердоган на годишнината от опита за преврат: Няма да простим за определението "пиеса"

На 15 юли 2016 г. загинаха 251 души, а над 2200 бяха ранени

15.07.2024 | 19:14 Редактор: Беатрис Младжова

Турция отбелязва осмата годишнина от неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. Според Анкара той е организиран от групировка близка до живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. 

При неуспешния преврат, при който бяха атакувани ключови локации в столицата Анкара, Истанбул и на други места, загинаха 251 души, а над 2200 бяха ранени. По-късно турският парламент прие закон, според който годишнината от опита за преврат се отбелязва като Ден на демокрацията на националното единство.

"Скъпи жители на Истанбул, роднини на нашите мъченици, наши герои ветерани, днес ви поздравявам най-сърдечно. На днешната осма годишнина от опита за преврат отново сме заедно. Бих искал още веднъж да благодаря на всички, които се втурнаха към площадите. Само на един от мостовете в Истанбул мъченически загинаха 34 наши граждани. Не сме забравили и никога няма да забравим всичко това. С голяма гордост си спомняме за епичната борба на нашия народ срещу танковете и смъртоносните оръжия с голи ръце. Няма да простим на онези, които наричат 15 юли "пиеса", на онези, които го наричат "театър", и на онези, които безсрамно го наричат "сговор", до деня на Страшния съд", заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

Снимка: архив БГНЕС