Възмущение в Гърция след снимка на спускащи се туристи от кораб в Ханя

Плажът се намира в Крит

15.07.2024 | 11:40 Редактор: Деси Николова
Възмущение в Гърция след снимка на спускащи се туристи от кораб в Ханя
Възмущение в Гърция след снимка на спускащи се туристи от кораб в Ханя

Снимки на туристи, които слизат и се гмуркат във водата, за да стигнат до известния плаж Балос в близост до Ханя, Крит, предизвикаха широко обществено недоволство в Гърция, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според съобщения в местните медии миналия уикенд започна прехвърлянето на понтон/плаваща платформа в района, която се очаква да бъде достъпна за посетители. В момента туристите се пускат директно във водата от кораба.

Решението за инсталиране на плаваща платформа преди монтирането на шамандури и места за акостиране на Балос е взето преди месец, но не е изпълнено. Това предвижда решение на Министерството на природните ресурси, обнародвано в Държавен вестник във вторник (бр. Д'381/11.06.2024 г.).

Всъщност Министерството на околната среда прие предложението на община Кисамос всички пътници да слязат на плаваща платформа.

По-специално, постановлението на министерството предвижда, че "влизането, спирането (на котва) и паркирането на кораби в морската зона в близост до плажа за туристи се извършва само от акостиране към определени плавателни съдове". До издаването на план за управление и разрешаването на проблемите с достъпността, достъпът до плажа от лодки ще се осъществява чрез плаваща платформа. Докато понтонът (мостът) не е монтиран, акостирането е разрешено извън приоритетно местообитание.

Снимка: БГНЕС/Архив