fallback

Италия възнамерява да възобнови ядрената енергетика в страната

За да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива

14.07.2024 | 15:03 Автор: Тодор Петров

Правителството на премиера на Италия Джорджа Мелони планира да въведе отново ядрената енергия. Това става 35 години след като страната затвори последната си ядрена централа в опит да намали въглеродните емисии на страната, пише Financial Times.

Министърът на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето Фратин коментира пред изданието, че Рим планира да въведе законодателство, позволяващо инвестиции в малки модулни ядрени реактори, които може да заработят в рамките на десет години.

Ядрената енергия трябва да съставлява най-малко 11% от общото потребление на електрическа енергия в страната до 2050 г., допълни той. Мярката е част от усилията на Италия да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива.

Италия построи атомни електроцентрали през 60-те и 70-те години на миналия век и планираше амбициозно разширяване на капацитета си от ядрена енергия. Но след катастрофата в Чернобил през 1986 г. италианците гласуваха с голямо мнозинство на национален референдум за прекратяване на субсидиите за развитието на нови реактори.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback