Стреляли по Тръмп от покрив на сграда извън зоната за сигурност

Кандидатът за Белия дом ще участва на Националната конвенция на Републиканската партия

14.07.2024 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

На пръв поглед - обикновен предизборен митинг, но на втори - изстрели в опит за покушение срещу бившия държавен глава на Съединените щати и настоящ кандидат за президент Доналд Тръмп. 

Няколко куршума са били изстреляни от покрива на сграда, която се е намирала извън зоната за сигурност за предизборната проява в град Бътлър, щата Пенсилвания. Тръмп е улучен в дясното ухо, докато агентите на службите за сигурност го прикриват с ръце и опитват да го свалят от сцената. Това отнема минута, докато бившият президент се опитва да се изправи на крака. 

В създалия се хаос Тръмп явно губи и обувките си. Преди агентите да го свалят от сцената, той вдигна предизвикателно юмрук към подкрепящите го симпатизанти, а след това каза: Бях прострелян с куршум, който проби горната част на дясното ми ухо. 

Бившият държавен глава е откаран в болница, където е прегледан и по-късно освободен. Стрелецът и един човек от присъстващите са мъртви, а други двама са в критично състояние и остават в болница. 

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ  като 20-годишния Томас Матю Крукс. Според американски медии Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. 

Стрелецът бе ликвидиран от снайперист нa тайните служби. Мотивите на младежа тепърва ще се разследват. Самият Тръмп заяви, че е чул свистящ звук след започване на изстрелите, след което е усетил, че куршум прониква през горната част на дясното му ухо. Тръмп заяви, че въпреки инцидента ще участва на Националната конвенция на Републиканската партия в Милуоки, Уисконсин, която започва в понеделник. Там той официално трябва да бъде номиниран за кандидат за Белия дом. 

Това е най-сериозният опит за покушение срещу политик в Америка след опита за убийство на Роналд Рейгън през 1981 година. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС