fallback

Русия: Ще ударим европейските столици, ако САЩ разполoжат оръжия на континента

Имаме достатъчен капацитет да задържим тези ракети, заяви Песков

13.07.2024 | 19:22 Автор: Тодор Петров

Русия предупреди, че може да удари Европа, ако САЩ разположат ракети на континента. Това е възможно заради разполагането на американски ракети в Германия, което би превърнало европейските столици в мишени за руски ракети.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков говори за "парадокс", при който "Европа е мишена за нашите ракети, а нашата страна е мишена за американските ракети в Европа".

"Имаме достатъчен капацитет да задържим тези ракети, но потенциалните жертви са столиците на тези държави", каза той пред руския държавен телевизионен канал "Россия 1".

Песков също така твърди, че подобна конфронтация може да подкопае Европа като цяло - по същия начин, по който Студената война приключи с разпадането на Съветския съюз.

"Европа се разпада. Европа не изживява най-добрия си момент. При различна конфигурация повторението на историята е неизбежно", каза той, цитиран от БГНЕС.

На срещата на върха на НАТО Белият дом обяви, че от 2026 г. периодично ще разполага в Германия оръжия с голям обсег, включително крилати ракети "Томахоук", като възпираща мярка.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback