Туристите в Европа ще похарчат рекордните 800 млрд. евро

Двигател на тазгодишния бум на европейския туризъм са американците

13.07.2024 | 17:25 Редактор: Тодор Петров
Туристите в Европа ще похарчат рекордните 800 млрд. евро

Дори горещото време не пречи на лятната ваканция в Европа. Доклад на Европейската комисия за туризма (ЕТС) относно разходите за туризъм и тенденциите в пътуванията, публикуван през второто тримесечие на 2024 г., потвърждава, че търсенето в региона продължава да расте.

Предвижда се международните туристи да похарчат рекордните 800 млрд. евро в Европа през тази година, показва докладът - това е 37% увеличение спрямо нивата отпреди пандемията от 583 млрд. евро, по данни на Световната организация по туризъм към ООН. Досегашният ръст на пристигащите чуждестранни посетители също е 6% спрямо 2019 г., разкрива докладът, отбелязвайки нов рекорд за Европа.

Двигател на тазгодишния бум на европейския туризъм са американците, се допълва в доклада, а 72% от рекордните разходи досега са направени в западноевропейски дестинации. Допълнителен ръст на приходите е дошъл от вътрешнорегионални посетители и завръщащи се източноазиатски туристи, особено от Китай, въпреки че приносът на китайските туристи за разходите не е наличен веднага, посочва ETC.

Все повече се предпочитат по-слабо посещавани или по-малко пренаселени европейски дестинации в южната част на континента: Делът на пристигащите чуждестранни туристи в Хърватия и Малта е нараснал съответно със 7,6% и 37% над нивата от 2019 г., докато делът на Албания в броя на пристигащите туристи с нощувка е нараснал с 86% в сравнение с нивата от 2019 г.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС