Пригответе си по 10 евро входна такса за Венеция

Целта на града е масовият туризъм да бъде ограничен

13.07.2024 | 14:45 Редактор: Тодор Петров
Пригответе си по 10 евро входна такса за Венеция

От догодина посетителите ще трябва да заплатят до 10 евро в периодите, в които една от най-популярните дестинации в Италия - Венеция, се превръща в магнит за туристи. Пробната мярка беше в сила 29 дни.

"По този начин се надяваме да разубедим пътуващите. Ще бъде различно, когато максималната такса от десет евро се изисква в критичните дни", каза общинският съветник Микеле Дзуин.

Венеция успя да събере над два милиона евро в периода, в който беше въведена входната такса. В някои дни бяха регистрирани над 25 хиляди гости. Колко туристи са се отказали да посетят пристанищния град - не е ясно. Със сигурност целта масовият туризъм да бъде ограничен не беше постигната.  

Между 8:30 сутринта и 16:00 посетителите трябваше да платят пет евро входна такса, след което да изтеглят QR на телефоните си, който потвърждава това. В противен случай ги грозеше глоба от 300 евро. Имаше и много изключения: местните, гостите на хотели и децата по 14-годишна възраст бяха освободени от таксата, пише DW.

С около 15 милиона гости на година Венеция е един от най-посещаваните градове в света. Туризмът носи големи приходи в хазната, но създава и сериозни проблеми. 

Все по-малко хора могат да си позволят да живеят в центъра, за сметка на това ключови точки в него постоянно са препълнени. Миналата година за малко градът да бъде включен от ООН в списъка на застрашеното културно наследство. 

Снимка: БГНЕС