Мицкоски: РСМ спазва 14 пъти повече правата на човека от България

Идва редът на Брюксел да направи нещо в замяна, каза премиерът

13.07.2024 | 09:52 Редактор: Толя Стоянова
Мицкоски: РСМ спазва 14 пъти повече правата на човека от България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски в интервю за "Ал Джазира" каза, че по отношение на спазването на правата на човека в България и Македония, всичко е в полза на РСМ.

"Ние водим с 14:0", добави той.

По въпроса за вписването на българите в Конституцията Мицкоски заяви, че позицията на правителството е ясна и непроменена. Премиерът поиска отговор на два въпроса - "каква е причината за вписването на няколко стотин българи в Конституцията и какво получава РСМ като държава".

"Твърди се, че правата на някого са забранени или ограничени, защото те не са част от преамбюлата на Конституцията. Ако това е така, коя е европейската институция, която следи чий права са ограничени и дали има нарушения. Това е Съдът за правата на човека в Страсбург. Ако проследите присъдите в региона, стигате до заключението, че има 14 присъди от тази авторитетна институция за македонската общност в България - че тя няма права, нейните права са ограничени или са нарушени. В същото време няма нито една присъда за българската общност в Македония. Това прави 14:0. Това не е причината (за условието за вписване на българите). Да видим коя е причината и какво ние получаваме", каза още Мицкоски.

"От началото на 90-те години ние чуваме, че това е последното искане. Променихме знамето, банкнотите, териториалното разпределение в страната, имаше военен конфликт, няколко пъти променяхме Конституцията. Винаги посланието от Брюксел бе следното: "Направете това и ще бъдете първенци в класа". За съжаление всички неща минаха, а ние продължаваме да седим в коридора и да чакаме някой да ни отвори вратата, да започнем да преговаряме", заяви македонският премиер.

Мицкоски каза, че тази политика трябва да бъде прекратена и че той е влязъл в политиката "не за да забогатее, а да остави исторически следи чрез защитата на интересите на македонския народ".

"Македонският народ направи всичко, така както нито един друг народ и сега идва редът на Брюксел да направи нещо в замяна", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят посочи, че правителството е предложило "отложена промяна на Конституцията".

"Ако наистина има желание в Брюксел страната и гражданите ни да бъдат част от европейското семейство, тогава има начин. Ние предложихме решение - отложено изпълнение на това условие. Може да започнем този процес, но да го приключим, когато започне ратификацията на протокола за членство в парламентите на 27-те държави от ЕС. Прощавайте, но ние направихме достатъчно. Сега е ред и вие да направите нещо за един от най-малобройните народи в Европа, а това е македонският народ".

Християн Мицкоски обвини Гърция, че не спазва Преспанското споразумение и заяви, че добросъседските отношения са двупосочна улица.

"Аз уважавам всичко, което се съдържа в споразумението, цялата официална, формална, институционална комуникация с прилагателното. Истинският въпрос е защо другата страна, тоест Гърция, не спазва споразумението от Преспа", добави Мицкоски.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
по разбирач
преди 3 седмици
е що само 14 пъти а не 1300 примерно!единственото голямо нещо на македонците е устата,,най-голямата във вселената!! Сигнализирай за неуместен коментар